Een zoektocht naar de danseres Ruby Dorany
Wie was toch die Ruby Dorany, vroegen we ons af, toen wij dansschool Ruby Dorany overnamen. Er deden allerlei verhalen de ronde. Ze zou ze een voormalige balletdanseres geweest zijn, werd verteld. Maar hoe zat het nu echt?
Via verschillende bronnen zijn we een eind gekomen.
We kwamen er al snel achter dat ze getrouwd was met de directeur van het Instituut Schoevers. Ruby Dorany was niet haar eigen naam, maar haar artiestennaam. Haar eigen naam was Hendrika Wattjes, roepnaam Henny. Die artiestennaam was geen verkeerde keuze als je het mij vraagt. We zullen haar in dit verhaal daarom gewoon Ruby blijven noemen.
Ruby werd geboren in Amsterdam op 10 maart 1913. Ze was de dochter van James Wattjes, hoogleraar bouwkunde in Delft.
Ze was kampioen “Moderne dansen”, zoals het Ballroom dansen toen genoemd werd. Wanneer ze haar carrière als danseres begon, en wanneer ze kampioen is geworden is ons niet bekend. Wat we wel terug hebben gevonden is een advertentie van haar dansstudio van 22 augustus 1945 in het Parool. En in een telefoonboek uit 1941 hebben we ook de vermelding van de dansschool terug kunnen vinden.
Ruby heeft gedanst met Leonid Stroganoff, oftewel Louis Benard (Stroganoff was zijn artiestennaam). Hij was een bekende ballet- en revuedanser in die tijd. En was bekend in binnen- en buitenland. Ze danste in ieder geval met hem in 1938 en in 1940.
In de Haagsche Courant van 9 maart 1938 wordt een demonstratie moderne dansen aangekondigd door Dorany en Stroganoff tijdens een bal in de Haagse Dierentuin. De Foxtrot, Slow-Foxtrot, Engelse Wals, Tango en Rumba stonden in die tijd bekend onder de term “moderne dansen“. Dit bal werd georganiseerd door dansschool Immink, toen gevestigd aan de Zwarteweg 23 in Den Haag (zie advertentie hieronder).
In het Vaderland van 4 mei 1938 werd een bericht geplaatst over een optreden van het beroemde danspaar Dorany en Stroganoff op de jubileumavond van Mr. Max.
Op 15 augustus 1945 trouwde Ruby met de 22 jaar oudere Adriaan Schoevers. Hij was oprichter en algemeen directeur van het Instituut Schoevers in Den Haag. Ze was zijn vierde vrouw.
Schoevers richtte voor haar een dansschool op, aan het Statenplein 21 in Den Haag. Ze gingen daar ook wonen. Het was een chique dansschool. Hij liet er de beste families en kinderen van ambassadeurs dansen.
Schoevers zei later over Ruby: Ik wilde haar in een waardige omgeving plaatsen, waarin haar talenten het beste zouden uitkomen.
Adriaan had de zakelijke leiding, Ruby deed de artistieke kant. Hij wist de dansschool op de kaart te zetten door het organiseren van een Kroningsbal in 1948 ter ere van Koningin Juliana.
Ruby kwam om het leven bij een verkeersongeval in Duitsland in 1961. Schoevers zette de dansschool na haar dood nog voort. Om haar in ere te houden en omdat hij het gewoon leuk vond om te doen.
We hebben met dit verhaal een beeld proberen te geven van de persoon Ruby Dorany.
Heb jij meer informatie? Dan zouden we het leuk vinden om dat te horen.