Menu Sluiten

De Charleston, een swingende reis terug in de tijd

charleston

In de wereld van de dans zijn er maar weinig stijlen die zo iconisch en tijdloos zijn als de Charleston. Deze levendige, energieke dans bracht de jaren 1920 tot leven en liet een onuitwisbare indruk achter op de geschiedenis van de dans.

The Roaring Twenties

We gaan terug naar de jaren 20 van de twintigste eeuw. Deze periode staat bekend als de “Roaring Twenties” en was een tijd van grote maatschappelijke veranderingen. Na de Eerste Wereldoorlog begon Amerika een periode van economische voorspoed te ervaren, en deze welvaart leidde tot een gevoel van vrijheid en uitbundigheid.

de Charleston brak met traditionele dansvormen

De Charleston weerspiegelde perfect deze tijdgeest. Het was een dans die brak met de traditionele dansvormen en de jeugd de vrijheid gaf om zichzelf uit te drukken op een manier die voorheen ongekend was. De dans was snel, ritmisch en bovenal erg leuk om te doen.

Het was in de beroemde Cotton Club in Harlem dat de Charleston echt doorbrak naar het grote publiek. Dansers als Josephine Baker en de Nicholas Brothers brachten de Charleston naar het podium en inspireerden zo de hele natie. De dans verspreidde zich snel naar danszalen, theaters en huiskamers overal in Amerika.

De populariteit van de Charleston werd verder aangewakkerd door films en muziek uit die tijd. Nummers als “Charleston” van James P. Johnson en “The Charleston” van Paul Whiteman zorgden ervoor dat iedereen deze dans wilde leren en uitvoeren.

De Charleston werd gedanst op ragtime Jazz muziek. De Broadway show “Running wild” maakte de dans populair in 1923. In deze show werd gedanst op het nummerCharlestonvan James P. Johnson.

Flapper girls

De Charleston werd een hit. En was heel populair onder de “flapper girls”. Deze jonge vrouwen uit de jaren ’20 droegen korte jurken, lieten hun haren knippen in een bobkapsel en luisterden naar jazz muziek. De oudere generatie vond dit schandalig in die tijd.

de Charleston was populair bij de “Flapper girls

De term “Flapper” verwees naar jonge vrouwen die zich losmaakten van de traditionele sociale normen en verwachtingen. Deze vrouwen verzetten zich tegen de conservatieve idealen van hun ouders en grootouders, en omarmden in plaats daarvan een levensstijl van vrijheid en onafhankelijkheid.

Een opvallend kenmerk van de Flapper Girls was hun kenmerkende kledingstijl. Ze droegen kortere rokken die boven de knieën vielen, wat destijds als schandalig werd beschouwd. Hun haarstijl was ook baanbrekend, met korte bobkapsels die een radicale breuk vormden met de langere, vaak opgestoken kapsels van eerdere generaties.

Daarnaast omarmden Flapper Girls opvallende make-up, met donkere oogschaduw, lippenstift en rokerige ogen die de aandacht trokken en een gevoel van rebellie en glamour uitstraalden.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Flapper Girls was hun liefde voor dansen en het nachtleven. Ze waren vaak te vinden in de bruisende danszalen van de tijd, waar ze de Charleston, de Foxtrot en andere populaire dansen van die periode beoefenden. De Flapper Girls brachten energie en vitaliteit naar de dansvloer en zorgden voor een levendige, feestelijke sfeer.

Hoewel de Charleston zijn piekperiode beleefde in de jaren 20, heeft deze dans zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van de dans. En blijft hij vandaag de dag voortleven. Veel elementen van de Charleston zijn nog steeds te zien in moderne dansstijlen.

Ook een keer de Charleston proberen? Boek een leuke dansworkshop bij Residance Dorany

Charleston filmpje uit de jaren 20

Deel dit op
Geplaatst in dans