Menu Sluiten

De Veleta

veleta

Ken je de Veleta niet,
Mooier dans bestaat er niet.
Op een grote rasse tree,
Doen we samen heerlijk mee.

Zo begint het liedje dat over de Veleta is geschreven.
Maar wat is de Veleta?

De Veleta is een oude wals in driekwartsmaat. De dans werd bedacht door Arthur Morris rond 1898. Hij componeerde ook de muziek. De muziek werd gepubliceerd door Francis Day & Hunter, Ltd.
Het is een van oorsprong Engelse dans, dus geen Nederlandse, zoals wel eens beweerd wordt. De dans werd in 1900 gepresenteerd in Engeland. In 1940 werd de dans in Engeland “gestandaardiseerd”.

Dansen in een vast patroon
Het is een dans, die bestaat uit een vast patroon (sequence) die steeds wordt herhaald. Alle dansers dansen dezelfde danspassen op hetzelfde moment.
De originele dans uit 1900 werd uitgevoerd in vierde en vijfde posities van het ballet. Dat was in die tijd gebruikelijk.
Rond 1900 bestond er in het Engelse Ballroom dansen alleen maar deze vorm van sequence dansen. Er werd gedanst onder leiding van een master of ceremonies.
Alvorens een dans begon, maakten de partners kennis met elkaar. De heer maakte een buiging en de dame een reverance. De dame hield met haar vrije hand haar rok vast. Niet omdat dat gebruikelijk was, maar om de eenvoudige reden dat ze er anders over struikelde.

In 1947 werd de eerste Veleta competitie gehouden in Engeland. Er vinden nu nog steeds danswedstrijden in oude en sequence dansen plaats in Engeland.

vetela dance trophy
Winnaars Veleta Throphy in 1947

Wil jij de Veleta leren? Dat kan; we geven regelmatig workshops oude dansen, waarbij de ook de Veleta aan bod komt. Wil je op de hoogte blijven van onze workshops, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Links:
Veleta door Andre Rieu
Uitvoering van het Veleta lied door de Havenzangers
Originele beschrijving en bladmuziek van de Veleta

Deel dit op
Geplaatst in dans